3 Haziran 2015 Çarşamba

KİTAP YORUMU: BENİM UZAK YILDIZIM - Amie Kaufman & Meagan Spooner

 
Kitap Adı: Benim Uzak Yıldızım
Yazar: Amie Kaufman & Meagan Spooner
Yayınevi: GO!
Sayfa Sayısı: 519
Etiket Fiyatı: 17TL
 
Merhaba arkadaşlar!!! Şu son günlerde ciddi ciddi dünyanın en mutlu insanlarından biri olduğumu düşünüyorum. Sınav haftam bitti ve kendimi bir kuş kadar özgür hissediyorum!! Bir kaç haftadır kitap okuyamamıştım, Benim Uzak Yıldızım'la beraber kitap okumaya geri döndüm! Kitabı bana yolladıkları içinde Go Kitap'a çoook teşekkür ederim :) <3

Benim Uzak Yıldızım kitabının Titanik'i olan İkarus -uzay gemisi- gerek büyüklük gerek güvenlik açısından tam bir efsane. İçinde birbirinden kibirli ve yapmacık insanları barındıran İkarus, bütün bu sahteliğin içinde parıldayan iki karakterimizin tanıştığı mekan.

Lilac LaRoux, gezegenin en zengin adamının biricik kızı. Bu çoğu zaman çok büyük bir lütuf olsa da bir çok eksiyi de beraberinde getiriyor. Bay LaRoux biricik kızının erkeklerden uzak durması için elinden geleni yapıyor ve geçmişte yaptığı acımasızca olaylarda bunu destekler nitelikte. Bunun yanında Lilac bütün bu sahteliklerden sıkılmış ve hafif bir macerayı bekler kıvama gelmiştir.
 
 
Tarver Merendsen, sınıflara ayrılmış bu toplumda tam bir başarı örneği. Kitapta gördüğümüz kast sisteminin tepesine dişiyle tırnağıyla tırmanan bir savaş kahramanı olarak, Binbaşı Merendsen ünvanını genç yaşında hak etmiştir. Ama bunu hak etmesi, balodan baloya koşmak ve magazincilerin sürekli peşinde dolanmasını istediği anlamına gelmiyor. O, bu sahteliğin içinde boğulan bir adam.
 
 

İki karakterimiz İkarus'ta verilen bir baloda ilk kez karşılaşır ve birbirlerinden oldukça etkilenirler, ama bir sonraki buluşmaları tam bir felaket olur. Lilac babasının Tarver'e zarar vereceğini düşündüğünden, Tarver'ın gururunu ciddi anlamda kırar ve birbirlerinden nefret etmeye başlarlar.
 
 

Tam da bu durumun üstüne, tek başlarına bir gezegene düşmek onlar için hiçte iyi olmuyor tabii. İkarus'ta gerçekleşen büyük bir felaketten sadece ikisi kurtulmayı başarıyor. Şanslarına düştükleri gezegen insanların yaşaması için uygun hale getirilmiş bir gezegen. Şimdiyse kurtulmak için tek çareleri, İkarus'un düştüğü yere giderek bir yardım sinyali yollamak. Bunun için gezegende oldukça uzun bir yolculuk yaparken ikili birbirlerini her fırsatta gıcık etmeyi ihmal etmiyor. Yolları boyunca soğuk, açlık ve vahşi hayvanların yanında bir de Fısıltılarla uğraşıyorlar. Lilac onları duyduğunda delirdiğini düşünüyor ama gezegen hakkında ipuçlarını birleştirdikçe de çok daha büyük bir oyunun içine düşme ihtimallerinin olduğuna da inanıyor.
 
 

Evet konumuz bu şekilde gelelim yorumuma. Sevmediğim birkaç nokta var onları söyleyerek başlayayım. İlk olarak kitabın iki yüz sayfasından fazla bir süre boyunca sadece iki karakterin yolculuklarını okuyoruz. Yolculukları boyunca yaptıkları atışmalar ve doğal sorunlardan kaynaklanan sıkıntıları olsa da bir süre sonra artık sıkmaya başlıyor, insan daha heyecan verici olaylar arıyor. Bence yazar yolculuklarının bir kısmını azaltılıp, yerine yarattığı dünya hakkında bilgi verseydi çok daha güzel olurdu.


İkinci olarak, karakterlerimiz ne olduğu belli olmayan bir gezegene düştü, öyle ki ölme ihtimalleri de oldukça yüksek. Bu bilinmemezlik kitabın en büyük artılarından biri olabilirken, bölüm başlarına konulan ufak konuşmalardan, gezegenden sağ salim kurtulduklarını kitabın başından beri biliyoruz.

Bunlar haricinde güzel bir kitaptı, oldukça akıcıydı ve karakterler de süperdi. Tarver zaten harika, Lilac'ın da kitap boyunca değişip daha becerikli bir hal alması çok iyiydi. Yaklaşık iki yüz sayfa sonra kitaba Fısıltılarında eklenmesiyle işler güzelleşti. Gezegen hakkında çok daha büyük gizemler oluştu, ve sonlara doğru olan bir şey... ciddi ciddi beni dumura uğrattı. O kısım cidden harika olmuş, özellikle kitabın sonlarına bayıldım.



Uzay ile ilgili kitapları seviyorsanız, kitabı okumanızı öneririm. Okurken kafanızı dağıtacağınız hoş bir kitap ama dediğim gibi kusursuz da değil, daha çok hafta sonları hoş zaman geçirmek için okuyacağınız eğlenceli bir kitap olabilir. İki karakter arasında ki atışmalara bol bol güleceksiniz, sonlarda ise sizi şaşkına çevirecek bir kitap. Türünü sevenler bir şans verebilir, hepinize iyi okumalar!!!
 
PUANIM: 3/5
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder