25 Aralık 2014 Perşembe

KİTAP YORUMU: CENNET ATEŞİ ŞEHRİ - Cassandra Clare


Kitap Adı: Cennet Ateşi Şehri
Yazar: Cassandra Clare
Yayınevi: Artemis
Sayfa Sayısı: 800
Etiket Fiyatı: 29TL

Merhaba arkadaşlar :) Cennet Ateşi Şehri kitap yorumu ile karşınızdayım. Uzun zamandır  yorum yayınlayamadığımın farkındayım bunun içinde cidden çok üzgünüm içim içimi yiyordu, resmen dert olmuştu ama sonunda bozulan internetim düzeldi ve işte buralara geri döndüm!!! Hemde çok sevdiğim bir serinin son kitabıyla.

Arka kapak yazısını yayınlayacağım onun dışında ufak açıklamalar yaparak yoruma geçeceğim, çünkü bilindik bir seri ve Kayıp Ruhlar Şehri'ni okuyanların çoğu kitabı almıştır. Yani umarım almıştır :)

Siyah, gece boyu avlanmanın rengi
Beyaz, ölümün ve yasın
Altın rengi, gelinlikler içindeki bir gelinde güzel
Ve kırmızı, büyüyü tersine çevirmeye özel
- Gölge Avcısı Çocuk Şiiri

Dünyayı sarsan kült seri "Ölümcül Oyuncaklar"ın merakla beklenen bu baş döndürücü finalinde, Clary ve arkadaşlarışimdiye dek karşılarına çıkan en acımasız düşmanla savaşacak: Clary'nin ağabeyi.

Sebastian Morgenstern çoktan harekete geçti. Cehennem Kupası'nın gücüyle Gölge Avcıları'nı karanlık avcılara dönüştürüyor. Aileleri ve âşıkları birbirinden ayıran bu karanlık yaratıklarla Sebastian'ın ordusu gitgide genişliyor.

Köşeye sıkışan Gölge Avcıları, Idris'e çekilse de Alicante'nin meşhur iblis kuleleri bile onları Sebastian'ın gazabından uzak tutacak güçte değil. Üstelik Ne filimler, Idris'te kapana kısılmışken dünyayı iblislerden kim koruyacak?

Ne filimler'in hayal bile edemeyeceği kadar büyük bir ihanet açığa çıkarken Clary, Jace, Isabelle, Simon ve Alec'in kaçmaktan başka çaresi yok. Daha önce hiçbir Gölge Avcısı'nın ayak basmadığı ve giden hiçbir canlının geri dönemediği iblis topraklarının derinliklerine yolculuk etmek zorunda kalsalar da...


Evet adamlar 5 kitaptır pek çok zorlukla karşılaşıp, mücadele ettiler. Sıra geldi en güçlüsünü yenmeye. Sebastian'ın ordusu güçlenirken Gölge Avcıları'ndan savaşı durdurmak için istediği tek bedel Jace ve Clary'i almak.



Malum Kayıp Ruhlar Şehri'nde Clary, Jace ve Sebastian arasındaki bağı söktüğünden, yok ettiğinden parçaladıktan-ya da neyse işte- sonra Sebastian sonunda her istediğini Jace'e yaptıramaz oldu. Ama olsun! Onunda koskoca Karanlık Ordusu var(!) Bu ordu hatırlayacağınız gibi Gölge Avcıları'nın kötü versiyonundan oluşuyor ve kimse isteyerek bu orduya katılmıyor.

Clave'de de nasıl bir ego varsa hala çocuğu tam bir tehlikle olarak görmüyorlar. Herif her yere saldırıyor Clave gene cool gene cool. Bazı önlemler alıyorlar tabii ama esas tehlikeyi bir türlü kabullenemiyor, harekete geçemiyorlar. Clave böyle kendinden emin cool bir şekilde takılırken, Sebastian elini kolunu sallaya sallaya başkente geliyor ve en başta dediğim olay gerçekleşiyor: Allah'ın emri peygamberin kavliyle Jace ve Clary'yi Gölge Avcıları'ndan istiyor. Hal böyle olunca bizimkiler tası tarağı toplayıp bir plan yapıyorlar ve karanlık topraklara giderek, Sebastian'ı yenmenin bir yolunu aramaya koyuluyorlar.




Arka kapağın üstüne çok fazla bir şey eklemek istemiyorum, söylenmesi gerekeni yeteri kadar açıklamış zaten,ne kadar istesem de az daha ekleyip sizi spoiler manyağı yapmak istemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim Facebook'ta yalan yanlış pek çok spoiler dolanıyordu kitap çıkmadan önce o yüzden her şeye inanmayın.-ben inandım kitabın son sayfalarına kadar bekledim hiç olmadı olmadığına da çok mutluyum *_*

Yoruma geçmeden önce çoğu okurun yaptığı gibi bende çeviri hakkında yakınacağım biraz. En belirgin hatalar. Sessiz Kardeşlerin Sessiz Biraderler, stelin mızrakçık olması ve bazı kelimelerin kitapta direk İngilizce geçmeleriydi. Arada tabii daha başka yazım hataları vs. var ama artık bunların yanında çok hafif kaldığı için oraya değinmiyorum bile. Çeviride olan bu hatalar cidden beni sinir etti, umarım diğer kitaplarda böyle bir şeyle karşılaşmayız.




Şimdi diğer kitap derken neyi kastediyorum? Cennet Ateşi Şehri'nin ilk bölümü Sebastian'ın yaptığı saldırılar ile başlıyor. O ilk bölümde karşılaştığımız Küçük Emma'nın kitabı çıkacak, umarım bu çeviri hataları onda olmaz ve kitap bir an önce çıkar.

Nihayet yoruma gelecek olursak çok sevdiğim bir seri oldu Ölümcül Oyuncaklar ve bitmesi de beni hüzünlendirdi açıkçası. Zaten kitabın kapağını açtığımdan beri büyük bir heyecanla okudum, sayfaları büyük bir açlıkla çevirdim...off cidden insana koyuyor böyle sevilen seri sonlarına gelmek. Kütük gibi bir kitap ama o kadar akıcı ki hemen bitiriyorsunuz maalesef. 

Serinin sevdiğim özelliklerinden biri karakterlerdi zaten. Her birini ayrı ayrı seviyorum. Görünüşlerini, bakış açılarını, kalplerini...çok özleyeceğim karakterler oldular ve bu kitapta karakterleri iyice tanıdık, bazılarıyla vedalaşıp kalanlarına sımsıkı tutunduk. 




Kitabın sonuna gelirsek...hımm. Bazı şeylerin devam edeceği mesajını veren bir sondu ki ben aslında tamamen sonunda ne olacağını açıkça söyleyen kitapları severim, ama kesinlikle bu seride bundan rahatsız olmadım. Sonunda da her şey hoşuma gitti sayılır Simon ve Izzy hariç. Bu çifti gerçekten delicesine seviyorum ve sonlarının çok daha iyi olmasını beklerdim. Aslında bu kısım hakkında bayağı bir konuşmak istiyorum ama şimdi spoiler falan verip güzelim kitabı berbat etmeyeceğim.



5 puan verdim ama aslında eksikler de vardı hani, baştaki durağanlık mesela. Öyle aman aman sıkıldım başımı taşlara vurdum demiyorum, daha hareketli olabilirdi sanki ama kesinlikle abartılacak bir durağanlık yok kitapta. Tabii bundan da kırsam kırsam yarım puan kırardım elim gitmdi hiç.Ha tabii bir de sonundaki Simon Izzy olayından. Kayıp Ruhlar Şehri'ni okuduktan sonra kararsız kalan varsa kesinlikle okumalı, seriye başlamada tereddüt eden varsa da kesinlikle başlamalı. Hepinize iyi okumalar :)))



PUANIM: 4/5







6 yorum:

  1. bende seriyi büyük bir aşkla okudum :D sen clary ve jace in evleneceğini düşünüyormusun ? acaba :D simon ve izzy e bende çok üzüldüm casandra böyle yapmamalıydı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kafamda evlendirdim onları zaten :D Baktım Cassandra nın yapacağı yok ben kendim yapayım dedim :D ama belki Emma nın kitabında görebiliriz evlendiklerini. Simon ve izzy... ya gerçekten çok büyük bir haksızlıktı. Mutlu sonla bitmiş bir kitapta en çok desteklenen ciftlerden birini böyle birakmamasi gerekiyordu ya :( kitabı okuyali bayagi oldu ama hala çok üzülüyorum aklıma geldikçe :(

      Sil
  2. Lanet, lanet, bu seriyi hemen okumam gerekiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastik severlerin bir şans verebileceği bir seri bence de :)

      Sil
  3. Ben diziyi seyrettim anladığım.kadariyla kitaptaki kurgu farklı Magnusla Alec'ten bahsetmemissiniz.Onlar için alacağım alacaksan.Onlarin durumları.hakkinda.bilgi vermen mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle dizinin kitapla hiçbir Alakası yok. diziden nefret ederim zaten ben. Salak salak kitapa hiç başvurulmadan kendi kafalarına göre oluşturulmuş can sıkıcı olaylar beni iyice verem etti zaten. Öncelikle Cennet ateşi şehrinde Magnus ve Alecten sıkça detay verilir. Örneğin: Magnus, Luke, Jocelyn, ve Raphael. Peri sarayından tuzağa düşürülüp Edoma kapatılırlar. Ve Magnusu Alec kurtarır ve aralarında güzel bir diyalog yaşanır. dizide anladığım kadarıyla Jocelyn ölüyor ki Jocelyn kitapta yaşıyor.

      Sil