22 Temmuz 2017 Cumartesi

DİZİ YORUMU: 13 REASONS WHY


Dizi Adı: 13 REASONS WHY
,
Merhaba!!!! Bugün uzun bir süre sonra sonunu görebildiğim bir dizi olan 13 Reasons Why’dan bahsedeceğim.

Lise öğrencisi olan Hannah Baker’ın intiharı herkese sürpriz oluyor. Bir sebep arayan ve bu intiharı sorgulayan ailesine ne hocaları ne de arkadaşları istedikleri yanıtları veremiyor. Hannah Baker’ın diğer lise öğrencilerinden farklı hiçbir şey yaşamadığını ve daha nicelerini söyleyerek intiharın suçunun tamamını Hannah’ya bağlıyorlar.

Fakat tahmin edeceğiniz gibi olayın perde arkasında bundan çok daha fazlası var. Hannah’nın ölmeden önce çektiği kasetlerde kendisini intihara iten 13 insan 13 sebep saklı. Bu kasetler sırayla bu 13 kişi arasında dolaşıyor ve biz hikayeye kasetler Clay Jensen’dayken dahil oluyoruz.

Clay böylesine iğrenç bir okulda bulunabilecek nadir iyi insanlardan benim gözümde. Elbette hataları oluyor ama kasetler eline geçtiğinden beri en doğru ve adil kararları almaya çalışıyor. Haliyle onun gibi bir insan için Hannah’nın adım adım ölmesini onun sesinden dinlemek tam bir işkence.



Kasetleri dinledikçe kendinden önceki insanları ve onların da Hannah’ya neler yaptıklarını öğreniyor. Fakat tahmin edeceğiniz gibi diğerleri Hannah’nın son çığlığını bastırmak için ellerinden geleni yapmaya hazır. Clay’ı susturmak için de ellerinden geleni yapıyorlar. Hatta okula dava açan ailesini dahi yanıltmak için yapabildikleri her şeyi yapıyorlar.



Yalan yok ben ilk kez arkadaşlarımdan duyduğumda biraz ergence bir dizi izleyeceğimi sanmıştım. Ama dizinin bana göre inanılmaz bir derinliği var. Çoğu lise öğrencisinin yaşadığı zor olaylardan tutun maalesef çok şanssız olanlarımızın yaşadıklarına kadar her şeyi görebiliyorsunuz. Hannah’nın sürekli hayata yeni bir şans verirken, arkadaşlarından, hocalarından, ailesinden yardım isterken herkesin onun sessiz çığlıklarına sırtını dönüşü…. Hepimizin sadece bazı konularda bilinçlenmek için bile izleyebileceği bir dizi kesinlikle.



Dizinin bana göre en iyi yanlarından biri –hatta belki de ilki-  kelebek etkisini çok güzel bir şekilde aktarmalarıydı. Mesela Hannah’nın ilk sebeplerini basit ya da sığ bulabilirsiniz ama dizide de pek çok zaman vurguladıkları gibi bütün olaylar birbirini etkiliyor. Birisinin şaka amaçla yaptığı çokta önemsemediği olaylar farklı ve çok daha tehlikeli olanlarını tetikliyor. Bu tarz bir aktarım çok zorlama ya da antipatik durabilirdi ama dizide bence bu öyle güzel işlenmiş öyle ki tüyleriniz ürperiyor çoğu zaman kendi hayatınızda yaptıklarınızı sorguluyorsunuz.



Birinin kalbinde açtığımız en ufak bir boşluk, söylediğimiz pembe bir yalan ve çok daha azları ya da fazlaları belki de birilerinin son nefesini vermesini sağlayacak o çemberi başlatacak. Bu düşünceyi, insanların birbirine yapabildiklerini harika bir şekilde anlatıyordu.



Bir diğer hoşuma giden harika ise  Hannah dışındaki karakterlerin hikayelerini de güzel bir şekilde aktarmalarıydı. Kasetlerde Hannah’nın gerçeklerini onun doğrularını onun bakış açısından dinliyoruz. Tabii ki hepsinin Hannah’nın ölümünde suçu olsa da, bazılarının art niyetten çok cahillikten böyle davranışlarda bulunduğunu, bazılarınınsa hayatlarının hayal edebileceğimizden çok daha zor olduğunu çok güzel anlatıyor. Yani karakterler siyah ya da beyaza değil de özetle gri renge boyanmış desem daha mı iyi anlatmış olurum acaba? -Tabii kasetler ilerledikçe sebepler de inanılmaz ağırlaşıyor ki simsiyah bir karakterde görüyoruz maalesef. –



Aynı zaman da dizi size inanılmaz bir merak duygusu da aşılıyor. Sebepler ve ilgili kişiler önceden bilinmediğinden, sürekli sonraki bölümleri açıp kim ne yapmış öğrenmek için çıldırıyorsunuz.

Tahmin edeceğiniz üzere KESİNLİKLE herkese şiddetle önerdiğim bir dizi oldu. Başta da dediğim gibi sadece bilinçlenmek için bile izleyebileceğimiz bir dizi. Psikolojik yönün çarpıcılığı, senaryonun derinliği ve ilginç işleyişi ile mutlaka izlemeniz gerek diziler listenize eklemelisiniz derim ;)




5 yorum:

  1. ben bu diziyi iki günde bitirmiştim. gerçekten çok akıcı ve güzel bir anlatıma sahip

    YanıtlaSil
  2. Genelde ben dizileri uzun sürede bitiririm ama bu dizi gerçekten kendini izlettiriyor

    YanıtlaSil
  3. Benim de çok sevdiğim bir dizi ama kitabının bendeki yeri çok, çok ayrı :) Ve dediğin gibi, gerçekten bilinçleyici bir dizi ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu sefer kitabından önce diziyi izleyen kesimden oldum :( ama seni o kadar etkilediyse alınacaklar listeme yazayım hemen :)

      Sil
  4. losmovies - Honestly, I'm so angry!!! Before making a choice, everyone should think about if it's worthy and people who really care about you. If parents aren't the reason that makes you disappointed, I think they're your last try. But for that kind of "friends"? Seriously? Everyone on the list should pay the price. Selfish, coward...it let me see the true features of people. It's realistic but disgusting. I don't want to talk about it. But for Hannah, when she should move on, she'll just be a "drama queen", when she shouldn't, she makes a wrong choice. And about Clay, I want to say that he is a coward. Is it hard to say "I love you?" The plots of Tony makes me a little happy, that's nice. Soooooo angry now!!!——Maybe I'll delete this later.
    See more:
    pacific rim putlockers
    everything everything full movie 123movies
    deadpool full movie online
    deadpool full movie hd

    YanıtlaSil