2 Ağustos 2017 Çarşamba

KİTAP ADI: YAZ KILICI - RICK RIORDAN


Kitap Adı: Yaz Kılıcı - Magnus Chase ve Asgard Tanrıları #1
Yazar: Rick Riordan
Yayınevi: Doğan ve Egmont Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 568

Merhaba arkadaşlar!!! Bugün uzun zamandır okumak için çıldırdığım bir kitap olan Yaz Kılıcı ile karşınızdayım!!! Eminim bütün Percy Jackson ve Kane hayranlarının merakla beklediği bir kitap oldu. Mısır ve Yunan mitolojisinden sonra İskandinav mitolojisini de Rick Amca’mızın kaleminden okumak inanılmaz keyifliydi. Ama durun önce kitabın konusundan biraz bahsedelim.

Esas karakterimiz Magnus Chase –soyadının Chase oluşuna da tabii ki değineceğim- annesinin ölümünden sonra sokaklarda yaşamaya başlıyor. İki koca yılı sokaklarda sıkıntılar içinde yaşasa da iki harika arkadaş edinmeyi başarıyor. Bitzen ve Hearth adlı evsiz dostları her zaman onun yanında oluyor ve o farkında bile olmadığı zamanlarda ellerinden geldiğince onu korumaya çalışıyorlar.


Bir gün annesinin sürekli uzak durmasını tembihlediği Randolph Amca’sına yakalanıveriyor.  İskandinav Mitolojisi, kurtlar ve daha niceleri ile ilgili karmaşık konuşmaları ile Magnus’un kafasında bir şeylerin uyanmasını başlatıyor. Ona sadece kendisinin bulup saklandığı yerden çıkarabileceği Yaz Kılıcı’ndan da bahsediyor ve resmen çocuğu zorla kılıcın saklı olduğu yere götürüyor. Magnus’a kılıcı çıkarttırmayı başarsa da kılıcı isteyen çok daha tehlikeli düşmanlarda var ve bizim yumurtadan yeni çıkmış Magnus’umuz koskaca ateş bir ateş deviyle –Surt- çarpışmak zorunda kalıyor ve ölüyor. SON.

Şimdii spoiler vermedim lütfen içiniz rahat olsun çünkü ilk sayfalarda oluyor ve inanın her şey ölümünden sonra başlıyor. Öbür tarafta da huzuru bulamayan Magnus kendi güçlerini ve İskandinav Mitolojisi’ni de keşfederek önündeki zorlu görevlere başlıyor. Bknz: Ragnorak’ta –kıyamette- dünyanın sonunu getirecek olan Kurt Fenris’i durdurmak.



Ah, nasıl güzel bir kitaptı. Bu yazarın karakterlerindeki mizahı nasıl da özlemişim. Esas karakter olan Magnus’un şüphesiz en sevdiğim özelliklerden biri alaylı ve iğneleyici konuşmalarıydı. O kadar komik ve o kadar doğal tavırları vardı ki çocuğu bağrınıza basasınız geliyor.

Samira El-Abbas, Bitzen, Hearth ve diğerleri…hepsi muhteşem karakterler. Samira –kısaca Sam- kapalı bir Müslüman kızı ve Rick’in kitaplarının ötekileştirmemeyi öğütleyen yapısına hepimiz hayranız zaten. Konuyu anlatırken Sam’dan bahsetmedim çünkü Magnus öldüğü anda ilk kez gördüğümüz bir karakter ve daha fazla konunun derinine inip sürprizleri kaçırmak istemiyorum. Ama babasının en sevdiğim İskandinav Tanrıları’ndan biri ve hatta belki de ilki olduğunu söylemek istiyorum – ve hayır Thor değil- Çok zeki, hızlı düşünebilen ve inanılmaz cesur bir karakter ve ayrıca da Magnus’la da harika bir ekip olduklarını da söylemeden geçemeyeceğim.



Bitzen ve Hearth’te çok sevdiğim karakterlerden oldular. İnanılmaz fedakâr ve cesurlar. Tabii ki konuda değinmediğim çok önemli özellikleri de var ama onlarında sıradan insan olmadığını bilin şimdilik yeter ;) Ve Yaz Kılıç’ı diğer bir adıyla Jack’ten de bahsetmeden olmaz o da en az sahibi kadar espri kabiliyeti yüksek, eğlenceli ve kesinlikle çok güçlü konuşan bir kılıç-

İskandinav Mitolojisi hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeyen biri olarak, ilgisi olanların başlaması için muhteşem bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çok eğlenceli ve ağır olmayan bir şekilde anlatılan mitlerle ve yaşanan maceralarla kısa sürede ortama ayak uyduruyorsunuz.



Olay örgüsü çok sürükleyiciydi her sayfayı büyük bir merak ve heyecanla çevirdim. Bu arada Percy Jackson hayranlarına müjde kitapta Annabeth’i görüyoruz!!!! Hem de anladığım kadarıyla diğer kitaplarda da yer alacak üstelik bana kalırsa ilk kitaptan daha fazla. Umarım Percy’de seriye girer de biraz olsun özlemimiz diner.

Bu kitapta Percy Jackson’a da göndermeler de vardı ki epey güldürdü. Kalem şeklinde kılıç mı olurmuş tarzı yorumlarla Percy’e itfalar görmek çok güzeldi. Hele İskandinav Mitolojisi’ni konu alan filmlere de epey gönderme vardı ki onlarda aşırı komikti.



Şiddetle önerdiğim bir kitap oldu eğlenceli ve sürükleyici bir üslup, muhteşem karakterler ve sürekli merak duygusu canlı tutan bir olay örgüsü. Kesinlikle hepinize okumanızı tavsiye ederim. Magnus’un dünyasına hepiniz dahil olmalısınız J




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder