21 Temmuz 2014 Pazartesi

KİTAP YORUMU: BELA-Sally Green

Kitap Adı: Bela
Yazar: Sally Green
Yayınevi: DEX
Sayfa Sayısı:396
Etiket Fiyatı: 20TL
Bela yorumum ve ben!! Okuduğum en iyi kitaplardan biri olarak kütüphanemde yerini bulan Bela`yı herkes okumalı. 
Muhteşem bir kurgu ve muhteşem karakterler! Olayın anlatılışı o kadar akıcı ki onca işin içerisinde hemencecik bitti elimde. Ve karakterler kusurlarıyla, özellikleriyle kısacası her şeyiyle çok gerçekçi fantastik bir kitap olmasına rağmen.


Bela, günümüz zamanında geçen ve konusu cadılara dayanan fantastik bir kitap. Cadılar ikiye bölünmüş. Ak Cadılar ve Kara Cadılar. Ak Cadılar ve Kara Cadılar tahmin edebileceğiniz gibi kanlı bıçaklı. Birbirlerini öldürmeden duramıyorlar. *hatta Ak Cadılar Kara Cadılar’ı öldürsün diye Avcı’ları yetiştiriyor nasıl bir nefrettir bu böyle?!*



Önce bazı terimleri de tanıtalım. Fersiz, aynı bizler gibi gayet sıradan hayatın fantastik kısmandan uzak insanlar oluyor. Eğer bir Fersiz ile bir Ak Cadı evlenirse Yarı Ak Cadı’lar dünyaya geliyor, melez de diyebiliriz. Melezler maalesef pekte hoş karşılanmayıp, alt tabaka muamelesi görüyorlar.  Aynı şey Kara Cadı’lar içinde geçerli. Fersiz ve Kara Cadı birlikteliğinden Yarı Kara Cadı ortaya çıkıyor.  
Bir Ak ve Kara Cadı birlikteliğinden ise bir adet Nathan yani Yarı Kod oluşuyor. Ama Ak Cadılar ve Kara Cadılar kanlı bıçaklı olduğundan pek sık görülen bir durum değil.

Nathan’ın küçük bir çocukken bile çekmediği eziyet, işkence kalmıyor. Bir gün çocuk mazoşit olursa hiç şaşırmam. Doğduğu ilk andan beri kötü şöhretli babası Marcus sayesinde pek çok zorlukla karşı karşıya gelip, hiçbir yerde tam olarak kabul göremiyor.*hani babasının suçu resmen Nathan’ıma yıkıldı ya ona yanıyorum ben*

Annesi güçlü bir Ak Cadı olan Nathan maalesef baba tarafından şanssız. Marcus, pek çok Ak ve Kara Cadı’yı çok kötü şekillerde öldürüp, oldukça fazla düşman kazanan çok güçlü bir Kara Cadı.
Ak Cadılar’ın kendilerine ait bir Meclis’leri var. Tüm Ak Cadılar, Yarı Kodlar ve Yarı Ak’lar 17 yaşına kadar Meclis’te bazı testlerden geçiyor.*zihinsel, ruhsal, fiziksel…*


Ve önemli bir cadı geleneğine gelelim. 3 armağan. Kan bağınız olduğu birinin yarasından bir miktar kan içip, gizli sözcükleri fısıldamasıyla tam bir cadı oluyor, özel yeteneğinize kavuşuyorsunuz. Ama Nathan babasını hiç görmedi ve annesi de öldü. Yani işi zor çocukcağızın.


3 armağanını alan her cadının yeteneği olur; ateş püskürtmek, uçmak, şekil değiştirmek, zamanı yavaşlatmak gibi. Bunlar böyle yazınca uçuk kaçık gelse de kitapta acayip bir mantık çerçevesine oturtulmuş yani saçma sapan şeyler gibi gelmiyor hem insanlar ve yetenekleri bağlantılı.

Kitap Nathan kafeste yaşarken başlayıp, oraya nasıl geldiğini anlatacak kadar geri sarıyor ve ardından macera başlıyor! Arkadaşlar edinip aşık olsa da Nathan’ın hayatı çocukluğundan beri çok zor. Kafeste geçirdiği yıllar bittiğinde de rahat bir nefes alamıyor maalesef. Her türlü fiziksel işkencenin yanında içsel dünyası da zorlanıyor.*ama ben kıyamam ki ona *

Nathan küçüklükten beri hiçbir yerde tam olarak kabul göremese de üvey kardeşleri Arran, Deborah ve ninesi ona aile sıcaklığını yaşatmak için elinden geleni yapıyor. Özellikle Arran ile aralarındaki bağ oldukça kuvvetli.  Bir de küçük pislik Jessica var. Salak şey. O da Nathan’ın üvey kız kardeşi ve ÜVEY kardeş rolünü layıkıyla yerine getiriyor. *kıza çok pis gıcık kaptım -_-*


Okula gidince de Annalise ile karşılaşıyor ve işin içine bir de romantik boyut giriyor. *ama kesinlike vıcık vıcık ölçüde değil* fakat sapına kadar Ak Cadı olan Annalise’ olan aşkı başına bela açıyor!
Ardıdan yeni arkadaşlar ediniyor! Rose ve Gabriel <3 dünya tatlısı insanlar ve Nathan’la çok iyi bir grup oluyorlar.



Gerek konusuyla gerek karakterleriyle muhteşem bir kitap. Nathan’ın hayatta kalma savaşını ağzınız açık izliyor, yeri geldiğinde kızgınlıktan gözünüz dönüyor, yeri geldiğinde ona yapılan işkenceler size yapılmış gibi depresif bir moda giriyorsunuz. Fantastik kitap severlere kesinlikle öneririm. Dex’in her kitabının yeri bende ayrı ama Bela gerçekten çok iyiydi. 
PUANIM: 5/5


Bunlarda videlarımız :))





4 yorum: